On ollut hankalaa yrittää päästä perille hallituksen kehysriihen tärkeimmistä päätöksistä. Lopetin Hesarin tilauksen tammikuussa - osittain säästääkseni aikaa ja rahaa, osittain protestina lehden yhä provoilevammin oikeistolaiselle ja EK-myönteiselle linjalle - ja sen jälkeen ajantasaisen uutistiedon hankintani on ollut aika sirpaleista ja sattumanvaraista. 99% ajasta tämä käy minulle oikein hyvin, mutta näin tärkeiden kysymysten kohdalla sitä huomaa kaipaavansa koordinoitua ja toimitettua tietoa asioista, vaikka se sitten olisi Hesarin malliin porvarillistakin.
Tämänhetkinen kokonaiskuvani kehysriihen lopputuloksista on edelleen hatara ja perustuu valtamedioiden nettisivuihin, erinäisiin enemmän tai vähemmän oma lehmä ojassa taivaltaviin vasemmistolaisiin uutiskanaviin ja arvokasta työtä tekevien yksityisten bloggaajien ja muiden kommentaattoreiden kirjoituksiin. Ainakin seuraavat asiat ovat käyneet selviksi:
- Suomeen nyt suunniteltu yritysveron alennus on vähintään "kaltaisissamme maissa" historiallisen suuri
- Vastineeksi tälle yritetään markkinoida pääomaveron korotusta, mutta ilmeisen ammattitaidoton säheltäminen johtikin siihen, että Suomesta tulee listaamattomien suuryritysten, käsittääkseni siis lähinnä ns. vanhan rahan, veroparatiisi
- Sosiaalitukia ei lähdetty sailasmaisen ronskilla otteella leikkaamaan suoraan, mutta tehtyjen veropäätösten kokonaisvaikutus tarkoittaa reilua miinusta valtion tulo-meno -tasapainoon, ja jokainen voi tykönään järkeillä, mitä tämä vähintäänkin viiveellä tarkoittaa
- Niin paljon kuin kestävyysvajeesta ja työurista etukäteen vaahdottiinkin, en ole kuullut ainoastakaan kehysriihessä tehdystä linjanvedosta, joka toisi Suomeen yhtään työpaikkaa lisää sen jälkeen, kun plus- ja miinuslaskut on ynnätty.
Jos olen jossakin näistä päätelmistäni kohtalokkaasti väärässä, saa oikaista.
Tiivistäen: tämänhetkisen tietoni valossa kehysriihen lopputuloksen voi tiivistää Ismo Alangolta napattuun ilmaukseen: "Paskaa, ihmisen paskaa."
Juosten kustuja päätöksiä, joita yhdet ovat ajaneet opportunistisen eturyhmäpolitiikan nimissä ja toiset, ilmeisen vietävissä olleet tahot, päätyneet paniikinomaisesti kannattamaan.
Omalta kannaltani tilanteen tekee entistä ongelmallisemmaksi se, että tässä kehysriihessä ei kokoustanut mikään porvarihallitus. Siinä pöydässä istui myös Vasemmistoliitto, jonka olen tottunut mieltämään omaksi puolueekseni, vaikka olenkin hallitukseenmenopäätöksen jälkeen pidättäytynyt maksamasta jäsenmaksua.
Tästä voi jo päätellä, etten ole missään vaiheessa allekirjoittanut kyseistä ratkaisua. En ole niin hyvä pettämään itseäni, että osaisin uskotella riittävän suuren paskamäärän nielemisen tuottavan edes hieman ruusuntuoksua yhteisesti hengittämäämme ilmaan. Vasemmistolaisella Suomessa nyt ei vain ole juuri vaihtoehtoja. SKP on pienpuolue, joka tuntuu vastustavan enemmän Vasemmistoliittoa kuin mitään muuta.
Nyt mittani alkaa kuitenkin olla täynnä. Olen äänestänyt Paavo Arhinmäkeä monissa vaaleissa, mutta kevään 2011 jälkeen olen ollut häneen puolueen puheenjohtajana jatkuvasti pettynyt. Kulttuuriministerinä hän on täyttänyt odotukseni, mutta todellinen valtapolitiikka on eri peli.
Arhinmäki, hänen sidekickinsä Jussi Saramo ja muut hallitsevaa linjaa edustavat vasemmistoliittolaiset pyrkivät kuittaamaan kaiken kritiikin toteamalla, että a) hallituksen ulkopuolelta nyt ei ainakaan asioihin vaikuteta b) politiikka on kompromisseja. Tuo on sanahelinää: politiikkaa voi tehdä hallituksessa tai sen ulkopuolella, ja hallituksessa ei varmaankaan kenenkään mielestä pitäisi olla, ellei pysty allekirjoittamaan sen politiikan keskeisimpiä linjauksia.
Kehysriihi on brutaalin selvästi osoittanut, että nykyinen hallitus haluaa ennen kaikkea miellyttää Elinkeinoelämän keskusliittoa, vakiintuneita porvareita ja taulu-tv -keskiluokkaa. Arhinmäen ja Saramon on aivan turha inistä mistään Vasemmistoliiton puolifiktiivisistä saavutuksista, kun kokonaiskuva on tämä. Vaikka puolueen paikkamäärä eduskunnassa ei ole niin suuri, että se pystyisi kaatamaan hallitusta, sen lähtö siitä olisi kuitenkin massiivinen mediatapahtuma ja tärkeä symbolinen ele meille vasemmistolaisille.
Arhinmäki näyttää myös sanoneen - vieläpä ihan puolueen omalla leikkikentällä, Kansan uutisissa - että voi jättäytyä seuraavasta puheenjohtajakilvasta sivuun, jos parempia ehdokkaita ilmaantuu. Vielä ei ole virallisesti ilmaantunut, mutta saattaisi olla aika. Li Andersson kelpaisi minulle hyvin puheenjohtajaksi. Häntä voisi oikeastaan pitää eräänlaisena vasemmistolaisuuden viimeisenä oljenkortena. Niin synkäksi tilanne tuntuu menneen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti